Stambomen van de Pauwenkamp

W
at ik graag aan u vertellen wil is iets dat mij al langer stoort binnen de Weimaraner fokkerij. Laat u niet in de “luren” leggen door een aantal fokkers binnen het Weimaraner bestand die nog steeds vertellen dat de Weimaraners afkomstig uit Duitse bloedlijnen scherpe honden zijn. Deze mensen verkopen m.i. gebakken lucht, kennelijk om reclame te maken voor hun eigen honden. Een Weimaraner heeft wel een natuurlijke verdedigingsdrang dat behoort tot zijn raseigenschappen. Zie hiervoor de rasstandaard.

Fokkers met zulke uitspraken weten niet weten waarover zij spreken en zullen het wezen van de Weimarse Staande Hond niet begrijpen. Fokkers met het hart op de juiste plaats voor het ras doen er alles voor om de ras eigenschappen te koesteren en in stand te houden. Voor anderen geldt dat zolang de hond prijzen haalt op de tentoonstelling en de puppies verkocht worden is de hond goed.

Zij verwarren de omschrijving scherp met vals en geven op deze manier blijk van hun grote gebrek aan inzicht en hun onwetendheid. De term scherp in de honden wereld omvat een groot aantal erfelijke eigenschappen zonder welke de hond zich niet staande kan houden in het leven.

Zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, initiatief vol,(jacht) passie, doorzettingsvermogen, geen angst kennen, zich aan kunnen passen en tegenslagen kunnen verwerken, maar ook daar waar het nodig is zijn roedel (baas) bij te staan in hachelijke situaties, maken o.a. deel uit van dit complexe geheel. Bij het ontbreken van deze eigenschappen is de hond nauwelijks nog levensvatbaar en juist dan zien we de zgn. angst bijters verschijnen.

Dat in Duitsland door het strenge fokbeleid het behoud van deze eigenschappen gewaarborgd verdient zeker onze waardering. Tenslotte is de Weimaraner een jachthond die als het noodzakelijk is ook grof (groot) wild moet kunnen stellen.

Isis en Esrah hebben inmiddels drie nestjes gehad. Hybris twee en Hera één. Ik tracht (deels) een zogenaamde lijnenteelt te voeren, daarbij rekening houdend met het inteeltcoëfficiënt. Ik heb gekozen om waar mogelijk terug te fokken in “moeders”lijn. Het komt ook voor dat wij voor de verbreding van de genepool en de verbetering binnen onze fokkerij een ” uitstapje” maken in lijn om vervolgens later terug te grijpen in onze fokkerij.

Het uitzoeken van de dekreuen doe ik mede op advies van een goede vriend van mij, M. Timmers genaamd, die vroeger Heidelwachtels fokte en later nog een nestje Duitse Staande langharen waarmee hij grote successen behaalde.

Onderstaand een schema van een stamboom waarbij ik gebruik heb gemaakt van een kleuren marker. Hierdoor zie je de overeenkomsten beter en is deze wijze van fokken inzichtelijker.

Voorbeeld stamboom B-worp van de Pauwenkamp (inteelt coëfficiënt 10,29%)

1) Aaron vom Wolfsstall 3) Jago vom Welfenland 7) Cäesar vom Goldenen Grund 15) Immo vom Bienwald 31) Eddi vom Suenthal
32) Conny von der Pfingstheide
16) Susi vom Wassersloss

33) Orion

34) Nixe vom Wassersloss

8) Gonda vom Welfenland

17) Orion

35) Jason

36) Mahdy

18) Conny vom Uphuser Grashaus

37) Odine vom Zehnthof

38) Alfa von Vostruben

4) Britta vom Zehnthof 9) Eddi vom Suentha 19) Borek z Hobsovskeho Mlyna 39) Astor z Pocinovicke Samoty
40) Dasa z Krokocinskych lesu
20) Lana vom Birkenbeck 41) Argo vom Suenthal
42) Cora vom Birkeneck
10) Zilla vom Zehnthof 21) Benno vom Werratal

43) Astor vom Vosstruben

44) Belle vom Forst Horice

22) Conny vom Uphuser Grashaus

45) Alfa vom Vosstruben

46) Odine vom Zehnthof

2) Celine Isis vom Stapelbroek 5) Aldo vom Muhlenhof 11) Arko vom Keverbach 23) Cliff vom Elsterstein 47) Argus vom Elenhain
48) Cindy vom Selztal
24) Kollja vom Selztal 49) Aves vom Bodanwald
50) Flocke vom Selztal
12) Kira vom Welfenland 25) Mirko vom Birkeneck 51) Jago vom Birkeneck
52) Darka Z Bukovska

26) Gonda vom Welfenland

53) Orion

54) Conny vom Uphuser Grashaus

6) Aimee uit Stabilis Fortuna 13) Cay vom Heidensee 27) Eiko vom Welfenland 55) Arco vom Selztal
56) Inka vom Zehnthof
28) Ruby vom Zehnthof 57) Cito vom Vogelsang
58) Bianka vom Welfenland
14) Breeza uit ForumHadriana

29) Amor vom Werratal

59) Astor vom Vostruben

60) Bella vom Forst Horice

30) Blanka vom Heidensee 61) Arco vom Selztal

62) Ruby vom Zehnthof

 

UA-55365900-1
loading